Co przygotować na grilla żeby nie było nudno? Sezon grillowy jest w pełni i powoli zaczyna nam się przejadać za każdym razem jedzenie tego samego. Oto kilka ciekawych alternatyw na dania z grilla!
Grillowanie to nie tylko klasyczna forma przyrządzania jedzenia, ale prawdziwa sztuka, która łączy w sobie smaki, aromaty i atmosferę wspólnego spędzania czasu na świeżym powietrzu. Kiedy myślimy o grillowaniu, przed oczami stają nam soczyste kiełbaski, aromatyczne szaszłyki czy chrupiące warzywa. To jednak tylko czubek góry lodowej! Grillowanie to także doskonała okazja, aby odkryć nowe, niestandardowe przepisy, które przeniosą nasze kulinarne doświadczenia na wyższy poziom.
W tej serii niestandardowych przepisów grillowych zapraszamy Was do kulinarnej podróży pełnej nieoczekiwanych smaków i kreatywnych rozwiązań. Odkryjemy wyjątkowe sposoby na przyrządzenie potraw na ruszcie, które z pewnością zaskoczą i zachwycą Waszych gości. Od egzotycznych marynat po oryginalne składniki, od nowatorskich technik grillowania po nieoczywiste połączenia smaków – te przepisy otworzą przed Wami zupełnie nowe horyzonty kulinarnych możliwości.
Przygotujcie się na kulinarne eksperymenty, które przemienią Waszego grilla w miejsce pełne niespodzianek i niezapomnianych doznań smakowych. Zapraszamy do wspólnego odkrywania nowych przepisów, które wzbogacą Wasze letnie spotkania przy grillu i uczynią je wyjątkowymi. Czas rozpalić grilla, otworzyć się na nowe smaki i cieszyć się chwilami spędzonymi w gronie najbliższych, delektując się wyjątkowymi potrawami z rusztu!
Brzoskwinie z szynką parmeńską i karmelizowanym serem brie
Składniki:
|
Przepis: Płuczemy owoce w wodzie z sodą aby oczyścić je z zanieczyszczeń i pestycydów. Przekrajamy na pół brzoskwinie, wyciągamy pestkę i ją wyrzucamy. Bierzemy plastry szynki parmeńskiej, rozrywamy je na pół i owijamy połówki brzoskwiń. Kroimy ser brie na 6 pasków, obklejamy jedną część cukrem i układamy je na brzoskwini. Podpalamy cukier palnikiem karmelizując go na serze. |
Grillowane szparagi z boczkiem
Składniki:
|
Przepis: Płuczemy szparagi i obcinamy zdrewniałe nóżki. Owijamy każdą szparagę jednym plasterkiem boczku następnie skraplamy oliwą i doprawiamy solą i pieprzem. Kładziemy na tackę przygotowane szparagi i pieczemy na grillu aż boczek będzie upieczony a szparagi miękkie. |
Faszerowane pieczarki
Składniki:
|
Przepis: Oczyszczamy pieczarki i urywamy im nóżki. Kroimy nóżki w kostkę i odkładamy do osobnej miseczki. Kroimy ser i dodajemy do średniej wielkości miski. Bierzemy cebule, czosnek, i nóżki pieczarek i podsmażamy na patelni. Gdy wszystko się zarumieni przekładamy składniki do miski z serem. Dodajemy przyprawy z oliwą i wszystko mieszamy. Nadziewamy pieczarki przygotowanym kremem a następnie układamy je na tacce do grillowania. Pieczemy przez 20min. |
Grillowana kukurydza
Składniki:
|
Przepis: Obieramy kukurydzę z liści i nutek a następnie dokładnie ją myjemy. Namocz całą kolbę w wodzie przez pół godziny. Przypraw kukurydze wymieszanymi przyprawami z oliwą wcierając w je w kolby. Smaż na grillu 10min aż zacznie brązowieć w pojedynczych miejscach. Skrop wyciśniętym sokiem z limonki tuż przed podaniem. |
Grillowany kurczak z pieczonym czosnkiem
Składniki:
|
Przepis: Obetnij górę główki czosnku, polej oliwa i dopraw szczyptą pieprzu i soli. Owiń folią aluminiową i włóż na grilla na 20 min. Następnie zdejmij upieczony czosnek z grilla i wyciśnij go do miski, rozetrzyj na gładką masę. W miedzy czasie umyj części kurczaka i dopraw resztą oliwy, sola i pieprzem, wymieszaj. Odstaw do lodówki na minimum 25min. Ułóż zamarynowanego kurczaka na ruszcie i smaż aż się zarumieni. W międzyczasie przygotuj sos. Roztop miało w garnku, dodaj starty parmezan, śmietanę i czosnek. Mieszaj aż uzyska spójna konsystencje. Gotowym sosem polej upieczonego kurczaka i posyp pokrojoną pietruszką. |
Smażona cukinia z serem feta
Składniki:
|
Przepis: Cukinie myjemy i kroimy na 1-2cm plastry. Następnie panierujemy jak zwykłego kotleta: obtaczamy w mącę, następnie w jajku i na końcu mieszance bułki tartej z panko. Rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią nasze opanierowane plastry cukinii. Gdy panierka się zarumieni wyciągamy cukinię i osuszamy ją z nadmiaru tłuszczu za pomocą delikatnego naciskania ręcznikiem papierowym. Gdy cukinia ostygnie posypujemy ją skruszonym serem feta i polewamy miodem. |