Szukaj
Menu
Koszyk

Przysmaki na halloween

Halloween to jedno z tych wyjątkowych świąt, które w ostatnich latach zyskało ogromną popularność także w Polsce. Z roku na rok coraz więcej osób organizuje tematyczne imprezy, dekoruje domy i – co najważniejsze – przygotowuje wyjątkowe przysmaki, które nie tylko cieszą podniebienie, ale i idealnie wpisują się w mroczny, ale zabawny klimat tego święta.

Przejdź do wpisu

Halloween to jedno z tych wyjątkowych świąt, które w ostatnich latach zyskało ogromną popularność także w Polsce. Z roku na rok coraz więcej osób organizuje tematyczne imprezy, dekoruje domy i – co najważniejsze – przygotowuje wyjątkowe przysmaki, które nie tylko cieszą podniebienie, ale i idealnie wpisują się w mroczny, ale zabawny klimat tego święta. 🎃👻

Chociaż Halloween kojarzy się przede wszystkim z dyniami, duchami i "cukierek albo psikus", to równie ważnym elementem tej nocy są kreatywne i przerażająco pyszne przekąski. Przysmaki na Halloweenowej imprezie to nie tylko tradycyjne słodkości – to także niezwykłe dania, które wyglądem przypominają coś z koszmarów, ale smakiem potrafią zaskoczyć nawet największych smakoszy. 🎂💀

Zastanawiasz się, jak zaskoczyć swoich gości podczas Halloweenowego przyjęcia? W tym artykule znajdziesz inspiracje na mrożące krew w żyłach, a jednocześnie niezwykle smaczne przekąski, które nadadzą imprezie wyjątkowego charakteru. 

 

Faszerowane papryki na Halloween

Składniki:

  • bazylia świeża - 5 g
  • cebula - 1 szt.
  • cukier trzcinowy - 1 łyżka
  • pieprz czarny - 1 szczypta
  • pomidor czerwony - 3 szt.
  • marchew - 1 szt.
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • pomidorki koktajlowe - 100 g
  • przecier pomidorowy - 240 g
  • seler naciowy - 100 g
  • ser feta - 100 g
  • sól - 1 szczypta
  • mięso indycze mielone - 500 g
  • papryka pomarańczowa - 4 szt.
  • ząbek czosnku - 2 szt.
 Przepis:
  • Przygotowujemy farsz. Na patelnię wlewamy oliwę. Dodajemy mięso i smażymy, aż się zarumieni. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Gdy mięso się zarumieni – dodajemy cebulę i czosnek. Marchew trzemy na tarce. Seler naciowy kroimy w talarki, a pomidory w kostkę. Dodajemy warzywa na patelnię. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół i dodajemy do farszu. Dolewamy przecier pomidorowy, mieszamy. Dodajemy pokrojone listki bazylii i cukier trzcinowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy tak długo, aż warzywa zmiękną. Na końcu dodajemy pokruszoną fetę.
  • Faszerujemy papryki. Z każdej papryki odcinamy górną część (nie wyrzucamy jej!), usuwamy gniazdo nasienne, następnie wycinamy oczy, nos i usta (jak w klasycznej halloweenowej dyni). Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, wypełniamy farszem i przykrywamy odciętymi częściami.
  •  Zapiekamy papryki. Papryki wkładamy do piekarnika . rozgrzanego do 200°C i zapiekamy przez ok. 20 minut.
 

Muffiny marchewkowe z orzechami i pajęczą siecią

Składniki

  • marchew - 200 g
  • mąka gryczana - 175 g
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa mielona - 0,5 łyżeczki
  • orzech włoski - 45 g
  • syrop klonowy - 70 g
  • olej kokosowy - 50 g
  • mleko - 50 g
  • jajko - 2 szt.
  • czekolada gorzka - 100 g
  • czekolada biała - 50 g

Przepis: 

  • Mieszamy składniki. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a orzechy siekamy. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawy i orzechy przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. Do drugiej miski dodajemy syrop klonowy, olej kokosowy, mleko, jajka i marchewkę i także mieszamy.
  •  Przygotowujemy ciasto. Marchewkę wymieszaną z mokrymi składnikami stopniowo dodajemy do suchych składników. Całość dokładnie mieszamy.
  • Pieczemy. Gotowe ciasto przekładamy do formy do muffinów. Pieczemy je przez ok. 20-25 minut, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Upieczone muffiny studzimy.
  • Roztapiamy czekolady. Czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do metalowych misek. Następnie roztapiamy je w kąpieli wodnej.
  • Dekorujemy Muffiny. Każdy muffin smarujemy roztopioną gorzką czekoladą. Następnie, używając białej czekolady, rysujemy na muffinach wzór przypominający ślimaka, i przesuwając wykałaczką kilka razy od środka na zewnątrz, tworzymy wzór przypominający pajęczą sieć.
 

Halloweenowe kiełbaski w cieście francuskim

Składniki:

  • ciasto francuskie - 275 g
  • cukier - 1 szczypta
  • majonez - 60 g
  • kurkuma mielona - 1 szczypta
  • curry - 1 szczypta
  • musztarda - 3 łyżeczki
  • parówka - 250 g
  • pieprz czarny - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • śmietana 18% - 100 g

Przepis:

  • Pieczemy parówki w cieście. Ciasto francuskie kroimy na 10 pasków (o szerokości ok. 3 cm). Parówki kroimy na pół. Każdą połówkę owijamy jednym paskiem ciasta tak, aby ciasto lekko na siebie nachodziło, zostawiając na jednym końcu widoczny kawałek parówki. Układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy odrobiną wody. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 20-25 minut, aż będzie chrupiące.
  • Przygotowujemy dip. 2 łyżki musztardy łączymy z majonezem i śmietaną. Doprawiamy curry, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Dodajemy tak dużo kurkumy, aby dip nabrał intensywnego, żółtego koloru.
  • Dekorujemy parówki w cieście. Parówki w cieście lekko studzimy. Wykałaczką lub trzonkiem łyżki robimy na parówkach małe kleksy musztardy jako oczy i podajemy z dipem.

Komentarze do wpisu (0)