Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Przesilenie Letnie i Smaki Dawnych Słowian

21 czerwca to czas, kiedy dzień niemal zrównuje się z nocą, a przyroda tętni pełnią życia. To idealny moment, by sięgnąć do korzeni i odkryć smaki inspirowane dawną kuchnią słowiańską. W dzisiejszym wpisie opowiem o Nocy Kupały – święcie ognia, wody i miłości – oraz podzielę się przepisami, które przeniosą Was w czasy naszych przodków.
  • dodano: 17-06-2025
Przesilenie Letnie i Smaki Dawnych Słowian

Noc Kupały – Słowiańskie Święto Żywiołów i Miłości

Przesilenie letnie, przypadające na noc z 21 na 22 czerwca, to jedno z najstarszych i najbardziej magicznych świąt w kulturze słowiańskiej. Znane jako Noc KupałyKupalnocka, a później także jako Noc Świętojańska, było celebrowane przez naszych przodków jako czas oczyszczenia, płodności, miłości i jedności z naturą.

Skąd się wzięła Noc Kupały?

Korzenie tego święta sięgają czasów przedchrześcijańskich. Słowianie wierzyli, że w najdłuższy dzień roku słońce osiąga szczyt swojej mocy, a ziemia emanuje życiodajną energią. Był to moment, w którym granica między światem ludzi a światem duchów stawała się cienka – idealny czas na wróżby, rytuały i świętowanie.

Obrzędy i zwyczaje dawnych Słowian

  1. Skoki przez ogień – pary zakochanych przeskakiwały wspólnie przez ognisko, by zapewnić sobie miłość i szczęście. Ogień symbolizował oczyszczenie i ochronę przed złymi duchami.
  2. Puszczanie wianków – dziewczęta plotły wianki z ziół i kwiatów, a następnie puszczały je na wodę. Jeśli wianek został wyłowiony przez chłopca – wróżyło to miłość.
  3. Poszukiwanie kwiatu paproci – według legendy, ten mityczny kwiat zakwitał tylko raz w roku, właśnie w Noc Kupały. Kto go znalazł, miał zyskać szczęście i bogactwo.
  4. Zioła i kąpiele – zbierano zioła, które tej nocy miały szczególną moc. Kąpiele w rzekach i jeziorach miały działanie oczyszczające i lecznicze.

To święto było pełne radości, śpiewów, tańców i wspólnego ucztowania. Dlatego dziś, w duchu tej tradycji, zapraszam Was do przygotowania trzech dań inspirowanych dawną kuchnią słowiańską.



Zupa z pokrzywy i szczawiu z jajkiem

 

zupaszcz.jpg

Składniki:

  • 2 garście młodych liści pokrzywy
  • 1 garść liści szczawiu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, majeranek

Przepis:

Pokrzywę i szczaw sparz wrzątkiem, posiekaj. Na maśle podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj zieleninę, zalej bulionem i gotuj 10 minut. Dopraw do smaku. Podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem.

Placki z mąki gryczanej z twarogiem i ziołami

 

plackiztw.jpg

Składniki:

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki wody
  • 200 g twarogu
  • olej do smażenia
  • sól
  • świeży koperek, szczypiorek, mięta

Przepis:

Z mąki, jajka i wody przygotuj ciasto jak na naleśniki. Smaż cienkie placki na rozgrzanym oleju. Twaróg wymieszaj z ziołami i odrobiną soli. Nakładaj farsz na placki i zwijaj w ruloniki.

Pieczone jabłka z miodem i orzechami

 

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 4 łyżeczki miodu
  • garść orzechów włoskich>
  • cynamon
  • opcjonalnie: suszone owoce (śliwki, rodzynki)

Przepis:

Jabłka wydrąż, nie przecinając ich na pół. Do środka włóż miód, orzechy i suszone owoce. Posyp cynamonem i piecz 20 minut w 180°C. Podawaj na ciepło – najlepiej przy ognisku!

Komentarze do wpisu (0)