Jesień to czas, kiedy dni stają się krótsze, a temperatura spada, co sprawia, że częściej szukamy sposobów na rozgrzanie ciała i podniesienie odporności. Jednym z najlepszych sposobów na to są zupy! Pełne warzyw, witamin i ciepła, nie tylko rozgrzewają, ale także dostarczają cennych składników odżywczych, które pomagają nam wzmocnić organizm w okresie jesiennym. W tym czasie szczególnie warto sięgnąć po zupy kremowe, które są sycące, łatwe do przygotowania i doskonałe na chłodne dni.
Polecamy trzy wyjątkowe zupy, które idealnie wpisują się w jesienną aurę: zupa dyniowa, marchewkowa i cebulowa. Zupa dyniowa to klasyk sezonu, bogata w witaminę A i beta-karoten, wspierające zdrowie oczu i skóry. Marchewkowa zupa to bomba witaminowa, która wzmacnia układ odpornościowy, a cebulowa, oprócz swojego niepowtarzalnego smaku, ma właściwości antybakteryjne i wspomaga walkę z przeziębieniami. Każda z tych zup to świetny wybór, aby zadbać o zdrowie i cieszyć się smakiem jesieni!
Zupa Dyniowa

Składniki:
- 1 kg dyni
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka śmietany
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu czarnego
- szczypta gałki muszkatołowej
- pestki z dyni
Przepis:
Na maśle podsmaż pokrojoną drobno cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj drobno posiekany czosnek. Podsmaż razem. Uważaj, żeby nie przypalić. Dynię obierz ze skórki, usuń pestki, pokrój miąższ w kostkę i dodaj do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Smaż całość przez kilka minut, po czym zalej dynię bulionem i duś do miękkości przez jakieś 30 minut. Ostudzoną i miękką dynię zmiksuj na gładko blenderem. Dodaj śmietanę, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Pestki dyni (ilość według uznania) upraż na suchej patelni i posyp nimi zupę w talerzach. Świetnie smakuje posypana grubo mielonym pieprzem.
Zupa Marchewkowa z masłem orzechowym

Składniki:
- 2 łyżki oleju
- 150 g cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 600 g marchwi
- 1 litr rosołu drobiowego lub warzywnego
- 70 g masła orzechowego
- 2 łyżki srirachy z imbirem albo innego sosu chili
- ewentualnie do podania mleczko kokosowe
Przepis:
Marchew obrać i pokroić na mniej więcej równe kawałki. Cebulę pokroić w grubą kostkę. W garnku rozpuścić olej – najlepszy będzie kokosowy nierafinowany, z mocnym smakiem, zapachem i aromatem kokosa, ale jeśli takim nie dysponujemy, z powodzeniem możemy wykorzystać zwykły olej. Na gorący tłuszcz wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć do zeszklenia. Do cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć, aż straci ostry zapach, uważając jednak by go nie przypalić. Dodać marchew, smażyć z dodatkami mieszając, aż marchew przestanie być całkiem surowa. Wlać wywar i gotować zupę do miękkości marchwi. Zupę zblendować, dodać masło orzechowe i sos sriracha, miksować, aż będzie gładka, a następnie zagotować i podawać. Można do zupy dodać kleks śmietany lun mleczka kokosowego i posypać wierzch rozdrobnionymi i uprażonymi orzechami.
Zupa Cebulowa z grzankami

Składniki:
- 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 6 średnich cebul, drobno pokrojonych
- 4 rozgniecione ząbki czosnku
- 200 ml wytrawnego białego wina
- 600 ml zagotowanego bulionu wołowego lub drobiowego
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
- 8 kawałków bagietki
- 100 g startego sera żółtego sól
Przepis:
Cebulę pokroić na pół talarki, czosnek drobno posiekać. W garnku z grubym dnem rozpuścić masło. Gdy masło zacznie skwierczeć dodać cebulę i czosnek, dusić na wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli. Pilnować, żeby nie przypaliła się. Gdy cebula jest już zeszklona, wlać wino i gotować 1-3 minuty, aż alkohol odparuje. Wlać bulion warzywny, doprowadzić do wrzenia, dodać tymianek i gotować 10 minut na wolnym ogniu. Doprawić solą i pieprzem. Bułkę pokroić na kromki i przyrumienić na maśle na patelni. Zupę przelać do małych miseczek lub kokilek. Na wierzchu ułożyć grzankę, posypać tartą mozzarellą i wstawić do piekarnika z funkcją grilla nagrzanego do 200°C na około 10-14 minut. Gdy ser się zrumieni, wyjąc z piekarnika. Podawać od razu. Dodać tymianek na końcu gotowania, aby zachować jego aromat.