Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Rozgrzewające zupy jesienne

Jesień to czas, kiedy dni stają się krótsze, a temperatura spada, co sprawia, że częściej szukamy sposobów na rozgrzanie ciała i podniesienie odporności. Jednym z najlepszych sposobów na to są zupy! Pełne warzyw, witamin i ciepła, nie tylko rozgrzewają, ale także dostarczają cennych składników odżywczych, które pomagają nam wzmocnić organizm w okresie jesiennym. W tym czasie szczególnie warto sięgnąć po zupy kremowe, które są sycące, łatwe do przygotowania i doskonałe na chłodne dni.

Rozgrzewające zupy jesienne

Jesień to czas, kiedy dni stają się krótsze, a temperatura spada, co sprawia, że częściej szukamy sposobów na rozgrzanie ciała i podniesienie odporności. Jednym z najlepszych sposobów na to są zupy! Pełne warzyw, witamin i ciepła, nie tylko rozgrzewają, ale także dostarczają cennych składników odżywczych, które pomagają nam wzmocnić organizm w okresie jesiennym. W tym czasie szczególnie warto sięgnąć po zupy kremowe, które są sycące, łatwe do przygotowania i doskonałe na chłodne dni.

Polecamy trzy wyjątkowe zupy, które idealnie wpisują się w jesienną aurę: zupa dyniowa, marchewkowa i cebulowa. Zupa dyniowa to klasyk sezonu, bogata w witaminę A i beta-karoten, wspierające zdrowie oczu i skóry. Marchewkowa zupa to bomba witaminowa, która wzmacnia układ odpornościowy, a cebulowa, oprócz swojego niepowtarzalnego smaku, ma właściwości antybakteryjne i wspomaga walkę z przeziębieniami. Każda z tych zup to świetny wybór, aby zadbać o zdrowie i cieszyć się smakiem jesieni!

Zupa Dyniowa

   

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka śmietany
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu czarnego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pestki z dyni

Przepis:

Na maśle podsmaż pokrojoną drobno cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj drobno posiekany czosnek. Podsmaż razem. Uważaj, żeby nie przypalić. Dynię obierz ze skórki, usuń pestki, pokrój miąższ w kostkę i dodaj do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Smaż całość przez kilka minut, po czym zalej dynię bulionem i duś do miękkości przez jakieś 30 minut. Ostudzoną i miękką dynię zmiksuj na gładko blenderem. Dodaj śmietanę, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Pestki dyni (ilość według uznania) upraż na suchej patelni i posyp nimi zupę w talerzach. Świetnie smakuje posypana grubo mielonym pieprzem.

 

Zupa Marchewkowa z masłem orzechowym

    

Składniki:

  • 2 łyżki oleju
  • 150 g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 600 g marchwi
  • 1 litr rosołu drobiowego lub warzywnego
  • 70 g masła orzechowego
  • 2 łyżki srirachy z imbirem albo innego sosu chili
  • ewentualnie do podania mleczko kokosowe

Przepis:

Marchew obrać i pokroić na mniej więcej równe kawałki. Cebulę pokroić w grubą kostkę. W garnku rozpuścić olej – najlepszy będzie kokosowy nierafinowany, z mocnym smakiem, zapachem i aromatem kokosa, ale jeśli takim nie dysponujemy, z powodzeniem możemy wykorzystać zwykły olej. Na gorący tłuszcz wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć do zeszklenia. Do cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć, aż straci ostry zapach, uważając jednak by go nie przypalić. Dodać marchew, smażyć z dodatkami mieszając, aż marchew przestanie być całkiem surowa. Wlać wywar i gotować zupę do miękkości marchwi. Zupę zblendować, dodać masło orzechowe i sos sriracha, miksować, aż będzie gładka, a następnie zagotować i podawać. Można do zupy dodać kleks śmietany lun mleczka kokosowego i posypać wierzch rozdrobnionymi i uprażonymi orzechami.

 

Zupa Cebulowa z grzankami

    

Składniki:

  • 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 6 średnich cebul, drobno pokrojonych
  • 4 rozgniecione ząbki czosnku
  • 200 ml wytrawnego białego wina
  • 600 ml zagotowanego bulionu wołowego lub drobiowego
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
  • 8 kawałków bagietki
  • 100 g startego sera żółtego sól

Przepis:

Cebulę pokroić na pół talarki, czosnek drobno posiekać. W garnku z grubym dnem rozpuścić masło. Gdy masło zacznie skwierczeć dodać cebulę i czosnek, dusić na wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli. Pilnować, żeby nie przypaliła się. Gdy cebula jest już zeszklona, wlać wino i gotować 1-3 minuty, aż alkohol odparuje. Wlać bulion warzywny, doprowadzić do wrzenia, dodać tymianek i gotować 10 minut na wolnym ogniu. Doprawić solą i pieprzem. Bułkę pokroić na kromki i przyrumienić na maśle na patelni. Zupę przelać do małych miseczek lub kokilek. Na wierzchu ułożyć grzankę, posypać tartą mozzarellą i wstawić do piekarnika z funkcją grilla nagrzanego do 200°C na około 10-14 minut. Gdy ser się zrumieni, wyjąc z piekarnika. Podawać od razu. Dodać tymianek na końcu gotowania, aby zachować jego aromat.

 


Przetwory Nowości Przetwory Przetwory
 
 
 
 
 
 
 

 

Komentarze do wpisu (0)