Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Zdrowe Przekąski na Co Dzień: Jak Zaspokoić Głód Bez Wyrzutów Sumienia

W tym wpisie skupię się na zdrowych przekąskach, które można łatwo przygotować w domu. Podzielę się przepisami na domowe batony energetyczne, hummus z warzywami, owocowe smoothie i wiele innych. Idealne dla osób dbających o zdrową dietę, ale nie chcących rezygnować z pysznych przekąsek.

Zdrowe Przekąski na Co Dzień: Jak Zaspokoić Głód Bez Wyrzutów Sumienia

W tym wpisie skupimy się na zdrowych przekąskach, które można łatwo przygotować w domu. Podzielimy się przepisami na domowe batony energetyczne, hummus z warzywami, owocowe smoothie i wiele innych. Idealne dla osób dbających o zdrową dietę, ale nie chcących rezygnować z pysznych przekąsek. Przygotujcie się na kulinarne inspiracje, które zaspokoją Wasz głód bez wyrzutów sumienia!

Owocowe Smoothie

     

Składniki:

  • 1 banan
  • 1 szklanka mrożonych jagód
  • 1 szklanka szpinaku
  • 1 szklanka mleka roślinnego (np. migdałowego)
  • 1 łyżka nasion chia

Przepis:

Wszystkie składniki przełóż do blendera. Zmiksuj na gładką masę. Przelej smoothie do szklanki i od razu podawaj.

Hummus z Warzywami

     

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 łyżki tahini
  • Sok z 1 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeże warzywa (np. marchewki, ogórki, papryka)

Przepis:

Ciecierzycę odsącz i przepłucz, a następnie przełóż do blendera. Dodaj tahini, sok z cytryny, czosnek, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Zmiksuj na gładką masę, w razie potrzeby dodaj trochę wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Podawaj hummus z pokrojonymi w słupki świeżymi warzywami.

Domowe Batony Energetyczne

     

Składniki:

  • 200g płatków owsianych
  • 100g orzechów
  • 100g suszonych owoców
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła orzechowego

Przepis:

Płatki owsiane, orzechy i suszone owoce wymieszaj w dużej misce. Dodaj miód i masło orzechowe, dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź. Wstaw do lodówki na kilka godzin, aż batony stwardnieją. Pokrój na kawałki i przechowuj w szczelnym pojemniku.

Komentarze do wpisu (0)