Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Świąteczny stół: Jak przygotować idealne wielkanocne śniadanie?

Poznaj sprawdzone przepisy na wyjątkowe wielkanocne potrawy, które zachwycą Twoich gości i stworzą niezapomnianą atmosferę przy świątecznym stole

Świąteczny stół: Jak przygotować idealne wielkanocne śniadanie?

Wielkanocne śniadanie to jeden z najważniejszych momentów tych świąt – pełen rodzinnego ciepła, radości i oczywiście pysznych potraw. To właśnie wtedy dzielimy się jajkiem, składamy życzenia i delektujemy smakami, które od lat kojarzą się z domową tradycją. W tym wpisie przedstawiamy trzy sprawdzone przepisy, które powinny znaleźć się na każdym wielkanocnym stole: klasyczny żurek, faszerowane jajka i domową pastę chrzanową. Dzięki nim stworzycie wyjątkowe, smakowite śniadanie, które na długo zapadnie w pamięć!

 

 

Pasta chrzanowa z jajkiem i twarogiem

     

Składniki:

  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 150 g twarogu półtłustego
  • 2 łyżki tartego chrzanu (domowego lub ze słoika)
  • 1 łyżeczka śmietany
  • Sól, pieprz, majeranek

Przepis:

Jajka i twaróg rozgnieść widelcem na jednolitą masę.Dodać chrzan, śmietanę, przyprawić.Pastę schłodzić przed podaniem, posypać szczypiorkiem.

 

Jajka faszerowane pieczarkami i koperkiem 

   

Składniki:

  • 6 jajek
  • 200 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • Sól, pieprz, majeranek

Przepis:

Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na pół. Żółtka wyjąć i przełożyć do miski. Cebulę i pieczarki drobno posiekać, podsmażyć na oleju i ostudzić. Połączyć z żółtkami, majonezem i koperkiem. Doprawić. Faszerować połówki białek, udekorować świeżym koperkiem.

 

Żurek na zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem

     

Składniki:

  • 1 litr zakwasu na żurek (domowy lub gotowy)
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 3 białe kiełbasy
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietany 18%
  • Sól, pieprz, majeranek

Przepis:

W garnku zagotować bulion z liśćmi laurowymi, zielem i czosnkiem. Dodać kiełbasy, gotować przez 20 minut, wyjąć i pokroić. Wlać zakwas i gotować kolejne 15 minut. Dodać przyprawy i śmietanę, dokładnie wymieszać. Podawać z pokrojoną kiełbasą i jajkiem, opcjonalnie z dodatkiem chleba

Komentarze do wpisu (0)