Piknik to znakomity pomysł na wspólne spędzenie czasu z rodziną lub przyjaciółmi na świeżym powietrzu. Choć pikniki wielu z nas kojarzą się głównie z letnimi, wakacyjnymi wypadami, nic nie stoi na przeszkodzie, by zorganizować go wiosną czy wczesną jesienią, gdy nierzadko panuje bardzo przyjemna, słoneczna aura. By jednak miło spędzić ten czas i uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, do pikniku warto się odpowiednio przygotować.
Zaszczytną 1. pozycję na liście niezbędnych na pikniku rzeczy zajmuje koc. To absolutna podstawa – podczas pikniku najczęściej siedzi się na trawie, która bywa lekko wilgotna, a ponadto może ubrudzić ubranie. Wielkość koca dopasuj do liczby uczestników pikniku, a jeśli wybieracie się większą grupą, zabierzcie kilka mniejszych kocyków zwiniętych w rulon. Dobrym pomysłem jest zakup typowego piknikowego koca, któremu – w przeciwieństwie do tego, którym okrywasz się w chłodne, jesienne wieczory – niestraszna wilgoć czy zabrudzenia z trawy.
Wszystkie akcesoria oraz jedzenie – o którym więcej za chwilę – trzeba do czegoś spakować. Miejsce 2. na liście zajmują więc kosze piknikowe i lodówka turystyczna. Bez problemu pomieścisz w nich wszystkie potrzebne przedmioty, a w lodówce bezpiecznie przewieziesz rozmaite piknikowe przekąski. Do tego punktu dopisać możesz również termos z herbatą lub kawą, który dobrze utrzyma temperaturę napojów.
Co zabrać na piknik, by wypad okazał się udany? Na kolejną, 3. pozycję na liście niezbędnych rzeczy trafia piknikowa zastawa, czyli talerze, kubki i sztućce. Jakie wybrać? Plastikowe akcesoria są nieprzyjazne środowisku, papierowe może zdmuchnąć lub przewrócić nawet lekki podmuch wiatru. Postaw więc na talerze i kubki wielokrotnego użytku wykonane wytrzymałych tworzyw sztucznych. W ten sposób nie zaszkodzicie naturze, a Twoja szklana czy porcelanowa zastawa, której używasz w domu, będzie bezpieczna. Nieco inną zasadę warto przyjąć w przypadku sztućców – plastikowe łatwo się łamią i są nieprzyjazne środowisku, więc najlepiej spakuj te, z których korzystasz na co dzień.
Na pikniku napoje lubią się rozlewać, dzieci brudzić, a po wszystkim jeszcze trzeba posprzątać. Dlatego 4. miejsce na liście potrzebnych na pikniku przedmiotów musi przypaść ręcznikom papierowym i workom na śmieci. Często przydatne okazują się także chusteczki nawilżane – spakuj je zwłaszcza wtedy, gdy na piknik wybierasz się z dziećmi.
Wiosna i lato to doskonały czas na jedzenie świeżych warzyw. Wybierz te, które lubisz i przygotuj pyszne zimne przekąski na piknik, takie jak sałatki, miski czy bowl'e. Ze świeżych warzyw i owoców można również przygotować przekąski na piknik dla dzieci, które będą smaczne i zdrowe. Kreatywność jest kluczem – kolorowe lunchbox -y mogą pomóc zachęcić maluchy do jedzenia. Dodając kasze, ryż i trochę sosu pomidorowego, łatwo przygotujesz wegetariańskie przekąski na piknik.
Jeśli planujesz piknik we dwoje, wsadź do koszyka ser, winogrona, truskawki i inne smakołyki. Takie przekąski będą idealnym dodatkiem do romantycznego spotkania. Nie zapomnij o napojach – butelka wina i świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy będą doskonałym uzupełnieniem. Wypicie wspólnie soku z jednego naczynia przez słomki może być miłym akcentem.
Przygotowanie pikniku nie musi być skomplikowane. Wystarczy odrobina planowania i kreatywności, aby cieszyć się smacznym jedzeniem na świeżym powietrzu. Niezależnie od tego, czy piknikujesz z rodziną, przyjaciółmi, czy tylko we dwoje, odpowiednio dobrane przekąski sprawią, że ten czas będzie wyjątkowy.
Kanapki na piknik
Tak jest najprościej. Kanapki piknikowe tak naprawdę sprawdzą się w każdej sytuacji. Można je wziąć do szkoły, pracy, a nawet w podróż. Są poręczne i mogą być zdrowe. Wszystko zależy oczywiście od tego, jakie składniki się w nich znajdą i które pieczywo wybierzemy. Jedzenie na piknik również może opierać się na kanapkach. Taka przekąska jest w stanie zastąpić wyjątkowo nawet obiad. W jaki sposób? Wystarczy, że część kanapek piknikowych zostanie wzbogacona np. o grillowanego kurczaka lub cienki krążek sera camembert w chrupiącej panierce.
Zawsze, gdy wahasz się, co wziąć na piknik, weź kilka kanapek. My lubimy przede wszystkim te z:
- pastą z twarożku i z drobno poszatkowanym szczypiorem
- jajkiem, kiełkami koniczyny, masłem czosnkowym i szczypiorkiem
- polędwiczką, pomidorem malinowym, ogórkiem, rukolą i sałatą masłową
- serem pleśniowym, posiekanymi pistacjami i winogronami
- avocado, plasterkiem sera, oliwą, solą i pieprzem
Jak przygotować zdrowe kanapki na śniadanie piknikowe czy zwykłą przekąskę?

Składniki:
- 150 g twarogu półtłustego
- 100 ml śmietany 18%
- 4 rzodkiewki
- Pęczek szczypiorku
- Sól
- Pieprz
- 5 bułek
Przygotowanie:
Do miseczki wrzuć twaróg i śmietanę, a następnie wymieszaj je na gładką masę. Rzodkiewki umyj i pokrój w drobną kosteczkę i dodaj do masy twarogowej. Na sam koniec posól i popieprz, a potem zamieszaj. Przekrój bułki i wysmaruj się twarożkiem. Pokrój szczypiorek dość drobno i posyp nim twarożek, a następnie złóż bułki i owiń ściśle folią aluminiową. Gwarantujemy – taka kanapka zjedzona w plenerze będzie smakować jeszcze lepiej.
Owoce na piknik
Owoce na pikniku? Czemu nie! Na wycieczkę w plener możesz zabrać ze sobą wszystkie owoce, które lubisz. Wystarczy, że pokroisz je na kawałki i włożysz do pojemnika na żywność. Owoce to znakomity pomysł na zdrowe, pełne witamin przekąski na piknik. Pokrój jabłko, banana, wrzuć kilka borówek i truskawek i ciesz się ich smakiem w otoczeniu przyrody.
Muffinki
Muffiny na piknik? To doskonały pomysł! Wypieki tego typu robi się niezwykle łatwo i szybko. Z przyjemnością podzielimy się z Tobą naszym sprawdzonym przepisem na muffinki.

Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko
- 0,5 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki jagód
Przygotowanie:
Całość przygotowania zajmie Wam dosłownie 10 minut! Suche składniki czyli: mąkę, proszek, cukier i cukier waniliowy, mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i mieszamy do połączenia składników. Umyte i osuszone na papierowym ręczniku jagody dodajmy do wymieszanego ciasta i krótko mieszamy (jeśli jagody są bardzo dojrzałe lub przesadzimy z mieszaniem babeczki zabarwią się na fioletowo).Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Babeczki z jagodami pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Żeby babeczki były idealnie chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku warto wyciągnąć je z blaszki i studzić na kratce. Dzięki temu nie zaparują i nie zrobią się wilgotne. Wypieki studzą się lepiej na kratce, ponieważ mają dostęp od spodu do świeżego powietrza.
Ciasteczka migdałowe
Ciasteczka na piknik to równie dobry pomysł na dodatkową przekąskę dla całej rodziny. Możesz przygotować je dosłownie w każdej ilości z dowolnymi składnikami. Z pewnością masz już swój ulubiony przepis na ciasteczka – sprawdzi się on również na piknik. Wystarczy, że po wypieczeniu spakujesz słodycze w szczelny pojemnik.

Składniki:
- 100g migdałów
- 80g gorzkiej czekolad
- 70-90g cukru lub ksylitolu
- 2 jajka
- 1 szczypta soli
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, następnie do czystego i suchego miksera włóż migdały, rozdrobnij i przełóż do innego naczynia. Powtórz ta samą czynność z czekoladą. Przełóż do miski wszystkie składniki i mieszaj aż powstanie wyrobione ciasto. Następnie wilgotnymi dłońmi podziel masę na 14 równych części, uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i wyłóż na przygotowaną wcześniej blachę z papierem do pieczenia. Spłaszcz kulki dłonią. Piecz 10-15 min (180 stopni). Po upieczeniu przełóż ciastka na kratkę żeby mogły się równo ostudzić.
Tortilla z kurczakiem
Jeśli nie masz zbyt dużo czasu na przygotowanie przekąsek, doskonale na piknik sprawdzą się tortille. Do przygotowania takich tortilli na zimno nie potrzebujesz w zasadzie przepisu, ale z pewnością przyspieszy on całe przygotowania. Podajemy przepis na tortille z kurczakiem, które zabierzesz ze sobą wszędzie, także na piknik.

Składniki:
- 2 suszone pomidory
- 1 pierś z kurczaka
- 2 duże tortille
- 80 g serka kremowego kanapkowy
- Pół dużej papryki
- Przyprawa do kurczaka
- 3 liście sałaty lodowej
- 5 pomidorki koktajlowe
- 10g ser żółty
- Olej
Przygotowanie:
Kurczaka pokrój i podsmaż na patelni z użyciem oleju z suszonych pomidorów co nada mu przyjemny aromat. Następnie podsyp przyprawą i wymieszaj. Mięso powinno podsmażać się, aż będzie rumiane. Kolejnym krokiem jest przełożenie go na ręczni papierowy, by odsączyć tłuszcz. Następnie pokrój paprykę i pomidorki koktajlowe na połówki, suszone pomidory w paski i poszarp liście sałaty. Połóż tortillę na desce i wysmaruj ją serkiem, połóż na nią kurczaka paprykę, pomidory i sałatę, posyp serem i zwiń ściśle. Na sam koniec przekrój tortillę na pół.
Sałatka grecka
Sałatka piknikowa? Nic skomplikowanego, ale jednak pysznego. Sałatka na piknik powinna długo zachować świeżość, a więc warto powstrzymać się w jej przypadku od dressingu na bazie jogurtu naturalnego lub majonezu. Jako przekąska na piknik sałatka będzie o wiele lepsza z aromatyzowaną oliwą z oliwek. Wówczas nawet w upał będzie wszystkim smakowała.

Składniki:
- pół czerwonej cebuli
- 15g czarnych oliwek
- 20g pomidorków koktajlowych
- 1 ogórek zielony
- pół małej sałaty lodowej
- 80 g sera feta
- Oliwa
- Pieprz
- oregano
Przygotowanie:
DPomidory pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki, następnie pokroić na jeszcze mniejsze kawałki. Ogórki obrać (można pozostawić miejscami paseczki zielonej skórki), przekroić wzdłuż na pół a następnie na grubsze półplasterki. Cebulę cienko poszatkować. Oliwki przekroić na połówki. Wszystkie składniki umieścić w jednym większym pojemniku, doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Na wierzchu położyć plasterki sera feta. Posypać suszonym oregano i polać oliwą.