Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Dieta bez laktozy

Czy po spożyciu nabiału odczuwasz nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego? Może to być objaw nietolerancji laktozy. W takim przypadku warto rozważyć wprowadzenie zmian w sposobie odżywiania, a najlepszym rozwiązaniem może być dieta bez laktozy. Dla kogo jest odpowiednia, na czym polega i jakie produkty należy wyeliminować z codziennego jadłospisu? Sprawdzamy!

Dieta bez laktozy

Czy po spożyciu nabiału odczuwasz nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego? Może to być objaw nietolerancji laktozy. W takim przypadku warto rozważyć wprowadzenie zmian w sposobie odżywiania, a najlepszym rozwiązaniem może być dieta bez laktozy. Dla kogo jest odpowiednia, na czym polega i jakie produkty należy wyeliminować z codziennego jadłospisu? Sprawdzamy!

Kilka słów o laktozie


Zanim opowiemy Wam o diecie bezlaktozowej oraz opowiemy dla kogo jest przeznaczona i na czym polega, warto przyjrzeć się bliżej samej laktozie. co to dokładnie jest? Jest to laktoza, która naturalnie występuje wyłącznie w mleku ssaków. Disacharyd składa się z galaktozy i glukozy i do jego prawidłowego trawienia potrzebne są odpowiednie enzymy rozkładające laktozę na cukry proste. Oczywiście mówię o laktazie. I tu pojawia się problem, gdyż coraz więcej osób w społeczeństwie zmaga się z jej brakiem.

Mówiąc o niedoborze laktazy warto wspomnieć, że dzieli się go na wrodzony lub wtórny (przejściowy lub trwały). Pierwszy jest bardzo rzadki i trwa od urodzenia do śmierci. W tym stanie organizm nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać laktazy. Inaczej jest w przypadku niedoborów wtórnych, które powstają na skutek np. uszkodzenia kosmków jelitowych. Następnie produkcja enzymów stopniowo maleje, a czasem zanika. Jest to główna przyczyna nietolerancji laktozy, którą można wyeliminować, stosując dietę bezlaktozową.

Dieta bez laktozy – dla kogo jest odpowiednia?


Przejdźmy do specyfiki diety bez laktozy. Dla kogo jest odpowiedni? Plany diety eliminacyjnej przeznaczone są przede wszystkim dla osób z nietolerancją laktozy. Jak to zidentyfikować? Jeśli masz niedobór laktazy, zazwyczaj po każdym posiłku zawierającym mleko lub produkty mleczne, wystąpią:
Wzdęcia, gazy, biegunka, ból brzucha,
Nieprzyjemne uczucie przelewania się w jelitach.
Objawy nietolerancji laktozy obejmują także nudności, a nawet problemy skórne.


Dieta bez laktozy – Co to jest dieta bez laktozy?


Jeśli chodzi o zasady, dieta bez laktozy nie jest skomplikowana. co to jest? Produkty zawierające toffi często są całkowicie eliminowane z codziennego menu. Celem zmian w diecie jest zmniejszenie objawów ze strony układu pokarmowego.

Przejście na dietę eliminacyjną może być konieczne również u osób z zespołem złego wchłaniania laktozy, który jest spowodowany np. infekcją lub alergią pokarmową. W jakich produktach znajdziemy laktozę?


Jakich produktów unikać stosując dietę bezlaktozową?

Sprawdź, czy w Twojej kuchni znajdują się następujące produkty:

  • mleko
  • Jogurt
  • twarożek i twarożek
  • czekolada
  • Krem i bita śmietana
  • lody
  • masło

Pamiętaj, że laktoza może być ukryta w produktach, które wydają się bezpieczne, dlatego za każdym razem warto dokładnie przeczytać skład. Na przykład laktozę można znaleźć w żywności gotowej do spożycia, chipsach ziemniaczanych, cukierkach, ciastach, pastach do smarowania, pieczywie, wędlinach, a nawet niektórych lekach.

Co jeść na diecie bezlaktozowej?


Nie musisz rezygnować z kawy z mlekiem czy ulubionego budyniu przechodząc na dietę bez laktozy. Wystarczy wybrać odpowiedni produkt, bezpieczny dla Twojego brzucha. Co zatem można uwzględnić w planie żywieniowym osób z niedoborem laktazy?

  • Napoje roślinne – owies, soja, migdały, ryż, kokos, konopie
  • masło bez laktozy
  • Ser bez laktozy lub wegański
  • Jogurt sojowy i kokosowy
  • Mleko i śmietanka kokosowa (do zabielania zup i sosów)
  • Wegańskie lody

Wszystkie produkty oznaczone symbolem przekreślonej butelki dla niemowląt.

Prosta zupa w stylu azjatyckim

Składniki:

  • 180g tofu wędzone
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 szalotka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka świeżego imbiru
  • 425 ml mleczko kokosowe
  • 1 sztuka papryczka chili
  • 450 g batatów
  • 400 ml bulion warzywny
  • sól/pieprz

Przepis:

Pokrojone w kostkę, dobrze odsączone i osuszone tofu wkładamy do pojemnika miksującego i rozdrabniamy. Dolewamy na patelni olej oraz sos sojowy i podsmażamy tofu aż się zarumieni. Tofu przekładamy do miseczki. Szalotkę wraz z czosnkiem obieramy i drobno siekamy, tak jak i papryczką chili. Przekładamy wszystkie składniki na tą samą patelnie a następnie dolewamy olej oraz starty na tarce imbir. Wszystko podsmażamy. Do przygotowanych składników dodajemy obrany i pokrojony w kostkę o boku 1 cm batat oraz pastę curry. Całość podsmażamy, około 4 min, a następnie przekładamy wszystkie składniki do średniej wielkości garnka i wlewamy mleczko koksowe oraz bulion. Rzodkiew kroimy w słupki, a marchew w talarki. Całość gotujemy na parze 30min. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do niej makaron i gotujemy. Gotujemy jajko na pół miękko, aby uzyskać efekt płynnego żółtka. Zupę podajemy z przygotowanymi wcześniej dodatkami: tofu oraz warzywami – rzodkwią, marchewką i posiekaną drobno kapustą pekińską, którą obficie posypujemy kolendrą.

Bowl z wołowiną

Składniki:

  • 200g ryż jaśminowy
  • 2 sztuki pak choi
  • 1 sztuka papryki chili
  • 2 łyżeczki sezam biały
  • połowa cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 10g świeżego imbiru
  • 4 łyżki oleju
  • 400g mięsa mielonego wołowego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 80 ml sosu sojowego
  • 2 sztuki jajka

Przepis:

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kapustę pak choi przekrawamy wzdłuż na pół. Papryczkę chili kroimy w cienkie krążki. Nasiona sezamu prażymy na suchej patelni, aż nabiorą złotobrązowego koloru, studzimy i mieszamy z wcześniej ugotowanym ryżem. Cebulę, czosnek i imbir obieramy i drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy na nim mięso z cebulą przez ok. 3 minuty, dość energicznie mieszając. W tym czasie w misce mieszamy cukier, papryczkę chili, sos sojowy, imbir i czosnek. Mięso zalewamy ok. 2-3 łyżkami przygotowanego sosu, dokładnie mieszamy, zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju i krótko smażymy pak choi. Jajka smażymy na 1 łyżce oleju tak, aby białko było dość dobrze przysmażone, ale żółtko nadal płynne po rozcięciu. Do misek przekładamy ryż wymieszany z sezamem, mięso, kapustę pak choi i jajka. Danie podajemy z pozostałym sosem sojowym z dodatkami i oprószone sezamem.

Sałatka z kuskusem i warzywami

Składniki:

  • 180g tofu wędzone
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 szalotka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka świeżego imbiru
  • 425 ml mleczko kokosowe
  • 1 sztuka papryczka chili
  • 450 g batatów
  • 400 ml bulion warzywny
  • sól/pieprz

Przepis:

Pokrojone w kostkę, dobrze odsączone i osuszone tofu wkładamy do pojemnika miksującego i rozdrabniamy. Dolewamy na patelni olej oraz sos sojowy i podsmażamy tofu aż się zarumieni. Tofu przekładamy do miseczki. Szalotkę wraz z czosnkiem obieramy i drobno siekamy, tak jak i papryczką chili. Przekładamy wszystkie składniki na tą samą patelnie a następnie dolewamy olej oraz starty na tarce imbir. Wszystko podsmażamy. Do przygotowanych składników dodajemy obrany i pokrojony w kostkę o boku 1 cm batat oraz pastę curry. Całość podsmażamy, około 4 min, a następnie przekładamy wszystkie składniki do średniej wielkości garnka i wlewamy mleczko koksowe oraz bulion. Rzodkiew kroimy w słupki, a marchew w talarki. Całość gotujemy na parze 30min. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do niej makaron i gotujemy. Gotujemy jajko na pół miękko, aby uzyskać efekt płynnego żółtka. Zupę podajemy z przygotowanymi wcześniej dodatkami: tofu oraz warzywami – rzodkwią, marchewką i posiekaną drobno kapustą pekińską, którą obficie posypujemy kolendrą.

Bowl z wołowiną

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy kuskus perłowej
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 100 ml soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 80 g groszku mrożonego
  • 500 g brokułu
  • pól czerwonej cebuli
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 awokado
  • garść rukoli

Przepis:

Do miski dodajemy oliwę, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy i powstałą marynatą zalewamy przygotowany wcześniej kuskus. Brokuł dzielimy na różyczki, wraz z mrożonym groszkiem wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez ok. 5 minut. Tak przygotowane warzywa dodajemy do doprawionego kuskusu, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. W czasie, gdy kuskus i warzywa stygną, bardzo drobno siekamy czerwoną cebulę. Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i skórki, a miąższ kroimy w plastry. Pomidorki przekrawamy na pół. Wystudzony kuskus z brokułami i groszkiem mieszamy z cebulą i pomidorkami. Tak przygotowanie danie przekładamy na głębokie talerze. Następnie układamy na każdym z nich po pół awokado i oprószamy rukolą. Sałatkę podajemy od razu.


Nowości Dlaaktywnych Zabierz na wycieczkęZabierz na wycieczkęZabierz na wycieczkę
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Komentarze do wpisu (0)