
Kamis Kmin rzymski mielony 15 g
Opis

Kamis Kmin rzymski mielony 15 g
Kmin rzymski mielony Jedna z najstarszych przypraw świata, nazywana też kuminem, idealnie pasuje do pikantnych potraw kuchni bliskowschodnich, północnoafrykańskich i południowoamerykańskich. Na jej ciężki i ciepły korzenny aromat natykałem się na Jukatanie, gdzie jadłem najbardziej kminkowe chili con carne, jakie mógłbym sobie wyobrazić, i w Turcji, gdzie dodają ją do bakłażana i potraw z mielonego mięsa. W Maroku zapach kminu towarzyszył mi na każdym kroku, nie tylko w restauracjach. A w Indiach piłem mocno orzeźwiający napój z owocami tamaryndowca, zwany zeera pani, co znaczy „kuminowa woda".
Czy wiesz, że... kmin rzymski należy dozować oszczędnie, bo jego intensywny aromat może zdominować inne przyprawy?
Składniki:
Wartości odżywcze:
- Wartość energetyczna:
- Tłuszcz:
- Kwasy tłuszczowe nasycone:
- Węglowodany:
- Cukry:
- Białko:
- Błonnik:
- Sól: