
Kamis Kminek mielony 20 g
Opis

Kamis Kminek mielony 20 g
Kminek mielony Przyprawia się nim potrawy już od 5000 lat! Jego łacińska nazwa pochodzi od słowa „carus" i oznacza rzecz cenną, ukochaną. Zauważyłem, że najwięcej kminku używaj Czesi: do gulaszu, flaków, grzybowych sosów i zup, żurku oraz kapusty. Austriacy uwielbiają dodawać go do ciężkich, pieczonych, smażonych i duszonych potraw mięsnych oraz sałatek ziemniaczanych. Na Bałkanach jadłem pożywną prežgankę - zupę z zasmażki z kminkiem. Kminek ma też wykwintną odsłonę: Brytyjczycy serwują do herbaty ciastka z kminkiem, podawane na ciepło z masłem.
Czy wiesz, że... kminek ma tak intensywny aromat, ze tłumi smak innych przypraw? Dlatego używa się go z wyczuciem.
Składniki:
Wartości odżywcze:
- Wartość energetyczna:
- Tłuszcz:
- Kwasy tłuszczowe nasycone:
- Węglowodany:
- Cukry:
- Białko:
- Błonnik:
- Sól: